Regelmatige updates over uw vakgebied?

Stagiaire Linda Denissen, student Food Packaging aan de HAS Hogeschool, is samen met Oerlemans Packaging en de afdeling R&D tot een oplossing gekomen voor het MOSH MOAH probleem. MOSH en MOAH zijn minerale oliĆ«n die vanuit karton in levensmiddelen kunnen migreren en hierdoor schadelijk zijn voor de gezondheid.Ā  Deze oliĆ«n zijn in het karton aanwezig door de gerecyclede bestanddelen waarmee het karton is geproduceerd. In het gerecyclede materiaal zijn vaak nog inkten aanwezig die minerale oliĆ«n bevatten. Wanneer een levensmiddel in direct contact staat met dit karton, kunnen de minerale oliĆ«n naar het levensmiddel migreren.
De migratie van de minerale oliĆ«n MOSH (verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (aromatische koolwaterstoffen), brengt bepaalde gezondheidsrisicoā€™s met zich mee. Zo wordt MOAH ervan verdacht een mutagene (DNA veranderend) en carcinogene (kankerverwekkende) werking te hebben en kan MOSH zich ophopen in het lichaam waardoor organen worden aangetast.

Om dit migratieprobleem uit te kunnen sluiten, heeft Oerlemans Packaging een folie ontwikkeld die ervoor zorgt dat levensmiddelen geen minerale oliĆ«n meer kunnen opnemen. De folie kan gebruikt worden als primaire verpakking van levensmiddelen die ā€˜bag in boxā€™ worden verpakt. Met deze toepassing dient de folie als barriĆØre tegen de minerale oliĆ«n in het karton, waardoor de gezondheidsrisicoā€™s aanzienlijk worden verkleind.

Mosh Moah