Regelmatige updates over uw vakgebied?

Duurzame innovatie

De houdbaarheid van verse AGF-producten wordt met dagen verlengd met laser geperforeerde folies. Dit vertelt Ellen Schreur van Perfon, onderdeel van de Oerlemans Packaging Group. “De laserperforatie is bij onze folies niet met het blote oog te zien, maar hierdoor ontstaat een juiste balans tussen zuurstof en koolstofdioxide. Het product raakt als het ware in ‘slaap’ en blijft zo langer houdbaar.”

“De balans tussen zuurstof en koolstofdioxide is heel belangrijk voor de houdbaarheid van een product”, vervolgt Ellen. “Met deze verpakkingssoort kan een gecontroleerde atmosfeer worden gecreëerd, waar zeker bewerkte AGF-producten in de koelcellen, van bijvoorbeeld supermarkten, uitermate veel baat bij hebben.” Met hoeveel de houdbaarheid wordt verlengd, verschilt per product. “Het ene product is gevoeliger voor uitdroging of te veel condens dan het andere. Door een respiratie meting kunnen wij precies zien wanneer fermentatie intreedt, zodat we nog meer inzicht krijgen wat er in de verpakking gebeurt.”

Het folie kan naar voorkeur worden geleverd. “Zo is het bedrukbaar tot en met 10 kleuren flexodruk en kan het perforatiepatroon in overleg worden bepaald. Verder is het zowel geschikt voor flowpack-verpakkingen als ook verwerkbaar in een topsealfolie, waardoor voor onder andere champignons de houdbaarheid ook significant verbeterd kan worden ten opzichte van traditionele verpakkingen.”

Voor haar folies voor AGF-producten verwerkt Perfon, die overigens alle soorten flexibele folies levert, voornamelijk mono-materialen. “We moeten met elkaar oplossingen zoeken in 100% recyclebaar plastic, zo stelt Ellen overtuigend. En oplossingen die zijn er, want binnen de Oerlemans Packaging Group is recent nog fors geïnvesteerd in nieuwe machines met nieuwe technieken om 100% recyclebare barrière folies te kunnen produceren. En gelukkig ziet de markt steeds meer het positieve effect die de functionele eigenschappen van kunststof verpakking leveren in het proces naar een duurzaam opererende AGF-sector. Wat deze verpakking juist in combinatie met de versproducten aan meerwaarde brengt voor een beter milieu, meer efficiënte voedselopbrengst en voorkomen van voedselverspilling – dát wordt steeds breder gewaardeerd!”

Ellen Schreur, accountmanager Perfon