Regelmatige updates over uw vakgebied?
9 september 2016 - 869 keer bekeken

Perforatie van verpakkingen: goed voor groenten

“Perforatie van verpakkingen is belangrijk als je bijvoorbeeld tomaatjes verpakt, dat er lucht bij kan. Maar ook bij witlof, spruiten, boontjes en dergelijke, of bij de broodzakken van papier met folie bij een bakker.” Ellen Schreur doet de verkoop bij Perfon, en weet alles van het perforeren van plastic verpakkingen. Logisch, want Perfon is hierin gespecialiseerd: “We zitten vooral in de AGF, brood en banket en de industrie. Ook leveren we folie voor de bloemenindustrie. Qua product is het voordeel dat we de folie in eigen fabriek kunnen bewerken, bijvoorbeeld gaatjes erin maken, perforeren. Maar ook snijden, en in de groep kunnen we het ook bedrukken. Oerlemans Plastics drukt het bijvoorbeeld voor ons.”

Verpakkingsfolie perforeren: micro en macro
“Laserperforatie begint bij 50-60 micron, dat zie je niet eens. Microperforatie-gaatjes met ‘hot needle’ zijn 2mm, dus die kun je wel zien. Bij sperziebonen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de verpakking ervoor zorgt dat de condens eruit gaat, maar dat het product wel kan blijven ademen, zodat het vers blijft. En het ziet er beter uit, wat marketingtechnisch beter is: de consument ziet graag wat hij koopt, zeker als ze willen kijken of er een rot exemplaar tussen zit.”

“We doen microperforatie met de ‘hot needle’ techniek; een wals met hete naalden die ronddraait en volgens een bepaald patroon de gaten in het plastic maakt. Dat zijn hele kleine gaatjes, die je bijvoorbeeld in broodzakken ziet. De macroperforatie gebeurt met ponsen, die hebben een doorsnede van 8 millimeter. Dat is vooral geschikt voor tomaten, paprika’s en dergelijke. Daar is echt een luchtstroom nodig om ook het vocht van condensatie af te voeren.” Waarom is dat belangrijk? “Consumenten willen een product zien, ook als er een folie omheen zit. Het moet dus niet beslaan, ook omdat het dan eerder gaat bederven. Het belangrijkste van ons folie is dat het een transparant product is, zodat de consument het product kan zien.”

Perforatie van verpakkingen: groenten in slaap sussen
“Komkommers worden meestal voorzien van krimpfolie. Dat blijkt toch goed te zijn ondanks de milieuproblemen bij kunststof, omdat de komkommer niet uitdroogt en minder snel beschadigt of breekt. Het folie heeft zijn toepassing dus wel bewezen, dat kleine stukje folie voegt erg weinig toe aan de CO2-footprint. Het folie voor AGF wordt zelfs nog dunner, het gaat van 30 naar 25 micron. Ook de krimpfolie van komkommers, dat proberen we zelfs terug te brengen naar 17 of 15 micron.”

“De opmerkingen die we het meeste van klanten krijgen is dat het folie niet verwerkbaar of sealbaar is, of dat ze het bedrukt willen hebben. We lossen veel problemen op met laserperforatie en hot needle. Bij laserperforatie creëer je een balans binnen het verpakte product en de buitenwereld, het wordt vooral toegepast bij gesneden groenten: als je de groente snijdt verwondt je het, en als er lucht bij komt gaat het bederven.” En wat doet die perforatie dan? “Met laserperforatie vertraag je het bedervingsproces. Vers gesneden groente ademt nog steeds CO2 uit en zuurstof in, met laserperforatie blijft het hiermee zo lang mogelijk doorgaan. En daardoor is het product langer houdbaar, het wordt als het ware in slaap gesust. En dat verlengt weer de transporttijd en de mogelijke transportafstand. Maar ook zeer bederfelijke producten zijn langer houdbaar.”

“We kunnen iedere gewenste maat snijden, we leveren ook veel vellen voor de bloemenindustrie. En we hebben een grote voorraad met verschillende soorten folies om de klant adequaat te kunnen beleveren. We hebben zeer korte levertijden, vaak krijgen we vragen en orders van klanten die snel beleverd willen worden, dat lukt ons meestal goed. Er werken ongeveer 25 mensen, dus we kunnen snel schakelen. We hebben ook bijna geen lagen in het bedrijf, iedereen is goed bereikbaar en benaderbaar. En dat vinden klanten belangrijk.”

 

Reacties

Plaats een reactie