“Als je een zakje sla opentrekt en je gooit de sla op een bordje, is het binnen een uur verkleurd. Het leeft nog immers. Voor de houdbaarheid is het de kunst om de juiste balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in het zakje te houden. Dat doe je met lasergeperforeerd kunststof.”
Rob de Leeuw is directeur van Perfon in Goor, leverancier van o.a. geperforeerd kunststof. Hij legt uit dat je die gaatjes in slazakjes niet eens ziet: “Ze zijn maar 80 micron groot, maar in zo’n zakje zitten er ook maar vijf!”
Rob legt hieronder uit waarom er zoveel vraag naar zijn kunststof is en dat hij daarom een nieuw pand laat bouwen. Johan Kranenbroek, zijn collega en bouwmeester van de Oerlemans Groep, vertelt daar later wat meer over.
Jouw kunststof is beter voor het milieu?
“Het beeld van kunststof dat nu bij de consument leeft, klopt niet met de werkelijkheid. Het is echt niet voor niks dat er zoveel kunststof voor verpakkingen gebruikt wordt, anders zou er veel meer voedsel worden weggegooid. Groenten en fruit die veel stoffen uitstoten, hebben een verpakking nodig die ze zo lang mogelijk goed houden. Dat kan met lasergeperforeerd kunststof.”
“We doen overigens ook macroperforatie, ofwel grote gaten, en ‘hot needle’ perforatie. Onze grondstof is BOPP-folie, dat wordt anders gemaakt dan de meeste plastic verpakkingen: het wordt niet geblazen maar gerekt. Het is eigenlijk een alternatief voor het cellofaan van vroeger, dat van cellulose uit hout werd gemaakt. Zo wordt ons kunststof in de volksmond ook nog wel eens genoemd, omdat het zo transparant en dun is. Als je papier zou gebruiken, zou je tien keer zoveel nodig hebben.”
Hoe groot is Perfon?
“We werken in twee ploegen met 30-35 medewerkers, exclusief flexwerkers. Perfon bestaat zelf al ruim 30 jaar, 20 jaar geleden heeft de Oerlemans Groep het gekocht en ben ik er begonnen als directeur. En we groeien enorm, dus is er uitbreiding nodig. We gaan daarom op een veel betere plek in de buurt een geheel nieuw pand bouwen.”
Collega Johan Kranenbroek legt uit: “We bouwen met aannemer Niehof en diverse installateurs uit de omgeving -met de nieuwste technieken- op een geheel nieuwe locatie! We kunnen daarom de nieuwe fabriek optimaal ontwerpen en bouwen. Het pand wordt drie keer zo groot (7000 m2) en krijgt een mooi fris, modern uiterlijk. Het perceel zelf is 14.000m2, dus we kunnen nog verder uitbreiden. Het pand moet 1 oktober klaar zijn en dan kunnen we verhuizen. Voor het eind van 2019 zijn we ‘up and running’ op de mooie nieuwe locatie.”
Wat is er straks beter aan het pand?
“We zitten straks op een zichtlocatie, vlakbij een uitvalsweg. Het pand zelf voldoet naast alle bouw- en milieuvoorschriften ook aan alle BRC-richtlijnen voor voedselveiligheid. Het wordt een schoon en stofvrij pand, goed afgesloten en met overdruk. De luchtverversing is voorzien van een zeer fijne filtering. En er komen vele betere faciliteiten voor het personeel, hiermee gaan de medewerkers er flink op vooruit.”
“De werknemers van Perfon krijgen straks ook een vele malen beter werkklimaat, een schonere en ruimere omgeving en betere verlichting. Ook meer ruimte om de machines, zodat er efficiënter en prettiger gewerkt kan worden. Maar ook betere voorzieningen, zoals een groter magazijn, grotere kantine, grotere kleedruimtes, betere kantoorfaciliteiten en meer overlegruimtes. Klimaattechnisch wordt het pand ook beter, het kan beter gekoeld worden. Dat vinden de medewerkers in de zomer wel zo plezierig. We zoeken overigens nog operators.”
Rob gelooft heilig in de toekomst van Perfon: “We willen meer gaan doen, maar ook ontwikkelen op andere gebieden, zoals ‘lidding films’. Plastic bakjes hebben dan geen dekseltje meer nodig, maar een folie dat je los kunt trekken. Supermarkten vragen erom, maar het past ook in ons Rethink-programma: slimmer omgaan met het milieu. Want dat vinden wij ook belangrijk.”