Regelmatige updates over uw vakgebied?

– Omefa wint in de categorie B2B met hun duurzame oplossing voor kunstgrasvelden, die korrels – die vanaf kunstgrasvelden in het milieu terecht kunnen komen – overbodig maakt.
– AFP wint een award voor hun Katan-Ex Biobased, de eerste hoogwaardige stretchfilm op basis van biopolymeren, met een CO2-footprint die 90% lager is dan bij andere wikkelfolies.
– Oerlemans ontvangt een award voor de ketensamenwerking rondom de Bag2Bag, waarbij jaarlijks meer dan één miljoen zakken van 50% gerecycled materiaal worden gemaakt.

Den Haag, 14 maart 2019 – Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans winnen een Rethink Award voor hun duurzame plastic- en rubberproducten en samenwerking aan de verduurzamingsagenda. De drie bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. Branchevereniging NRK, die bedrijven uit de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie vertegenwoordigt, maakte de winnaars bekend tijdens de Avond van de Maakindustrie in Utrecht.

De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Reuse (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling).

SubTile van Omefa
De jury is onder de indruk van de spitsvondige oplossing van Omefa, een bedrijf uit Nieuwkoop dat gespecialiseerd is in kunststofspuittechniek. Zij ontwikkelen SubTiles, die samen een mat vormen die wordt aangebracht tussen het kunstgras en de fundering van celbeton. Daarmee is het een innovatie die korrels of granulaat op kunstgrasvelden overbodig maakt. Behalve dat het zwerfafval voorkomt, scoort de SubTile ook maximale punten op het criterium recycling. De tegeltjes worden gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder kunstgras. Aan het einde van de levenscyclus is het volledig herbruikbaar. Onlangs is in IJsselstein een eerste proefveld succesvol in gebruik genomen.

Katan-Ex Biobased van AFP
Voor de jury heeft deze inzending de zogenaamde X-factor: er wordt gebruikt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en de CO2-footprint ligt 90% lager dan bij andere wikkelfolies. Verpakkingsbedrijf AFP uit Apeldoorn is er dankzij een technologisch hoogstandje als eerste ter wereld in geslaagd om een hoogwaardige stretch film (wikkelfolie) te maken op basis van biopolymeren. Katan-Ex Biobased is gebaseerd op duurzaam biobased PE, gemaakt van een reststroom bij de suikerrietproductie. Deze innovatieve wikkelfolie heeft een rekpercentage van meer dan 300%. Door de hoogwaardige functionaliteit is er tot 50% minder materiaal nodig om palletstabiliteit te verkrijgen.

Bag2Bag van Oerlemans Packaging
De award voor Bag2Bag staat volgens de jury symbool voor de manier waarop Oerlemans Packaging uit Genderen op strategische wijze bezig is met de verduurzamingsagenda. Het bedrijf ziet ketensamenwerking als een vereiste om aan een circulaire economie gestalte te geven. Bij Bag2Bag maken Morssinkhof Rymoplast, Oerlemans Packaging en Fardem Packaging samen jaarlijks meer dan één miljoen zakken van 50% gerecycled materiaal. Afvalstromen worden daarbij direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.
Download hier het volledige juryrapport over de drie prijswinnaars.

Samenstelling jury
De jury bestaat deze editie uit Annette Augustijn (vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen), Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur & Milieu), Hugo van der Horst (hoofdredacteur Kunststof Magazine), Eelco Smit (directeur duurzaamheid Philips International), Theo Stijnen (directeur PlasticsEurope Nederland) en Margie Topp (Lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim). Zij zijn allen stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie en representeren onder andere klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker.

Over Rethink
Rethink is een gezamenlijk initiatief van de kunststof producerende en kunststofverwerkende industrie in Nederland. Daar behoren ook de rubber- en composietindustrie, de producten en de kunststofrecyclers toe. Het doel is om als innovatieve branche continu te werken aan de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van onze activiteiten en producten. Kijk voor meer informatie op www.rethinkplastics.nl.